Gouden Konijnen Mandjes

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen over Gouden Konijnen Mandjes of bent u op zoek naar andere informatie? Raadpleeg dan onderstaande vragen.

Adoptie

Hoe kan ik een konijn adopteren?

Als u interesse heeft in een konijn kunt u contact met ons opnemen via Facebook. Kijk voor meer informatie hierover op de contact pagina.

Ook bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Hoeveel kost de adoptie van een konijn?

Voor een gecastreerde ram rekenen wij €60,00.
Voor een niet-gesteriliseerde voedster rekenen wij €45,00.
Een koppel, gecastreerde ram met niet-gesteriliseerde voedster, kost €70,00.

Deze kosten vragen wij om (een deel van) de castratie-, inentings- en overige dierenartskosten te kunnen betalen.
Kijk voor meer informatie op de adoptie pagina.

(houd ook rekening met de latere verzorgingskosten van een konijn)

Algemeen

Hoe kan ik contact met jullie opnemen?

U kunt contact met ons opnemen via Facebook.

Op onze Facebook pagina vindt u ook ons telefoonnummer en e-mailadres.

Kijk voor meer informatie op de contact pagina.

In welke plaats zit jullie opvang?

Wij zijn een konijnen asiel in de gemeente Molenlanden. De konijnen in onze opvang worden in huiselijke kring opgevangen op verschillende adressen in onder andere Alblasserdam, Hoornaar, Ottoland, Papendrecht, Sliedrecht en Streefkerk.

Wat is Gouden Konijnen Mandjes?

Sinds 2015 vangt Gouden Konijnen Mandjes gevonden konijnen op voor asiel De Kattenmand uit Nieuw-Lekkerland. Hiervoor hebben wij een aantal opvangadressen in de gemeente Molenlanden.

Zodra een gevonden konijn bij ons terecht komt blijft deze minimaal 2 weken in quarantaine. Hierna zoeken we voor elk konijn een nieuw huisje met vriendje of vriendinnetje.

Konijnen

Hoe werkt het koppelen van konijnen?

Geen koppeling verloopt bij konijnen hetzelfde. Soms is het liefde op het eerste gezicht, maar in de meeste gevallen is wat meer tijd en geduld nodig. Als u een konijn uit de opvang wilt adopteren laten wij de konijnen meestal eerst op neutraal terrein kennis maken. Als de eerste kennismaking goed verloopt of als u ervaring heeft kunt u de konijnen vervolgens zelf thuis verder koppelen. Afhankelijk van de situatie is het ook mogelijk dat wij de konijnen in de opvang verder koppelen, meer hierover vind u op onze pagina koppelen van konijnen.

Moet ik één of twee konijnen nemen?

Konijnen zijn van nature sociale dieren en hebben daarom altijd gezelschap van minimaal één ander konijn nodig. Omdat een konijn alleen in een hokje niet gelukkig is plaatsen wij konijnen alleen bij een ander konijn of in koppel.
De beste combinatie is een gecastreerde ram met een voedster (meerdere voedsters kan vaak ook). Een ongecastreerde ram met gesteriliseerde voedster gaat niet.

Waar moet de huisvesting van een konijn aan voldoen?

De grootte van het hok van een konijn hangt af van het formaat van de konijnen en hun aantal. De minimaal afmetingen staan in onderstaande tabel. Daarnaast geldt dat een konijn in zijn hok moet kunnen lopen en op zijn achterpoten staan. De ren moet liefst vrij toegankelijk zijn zodat de konijnen kunnen kiezen waar ze willen zijn. De konijnen moeten ook daadwerkelijk kunnen rennen in de ren. Deze afmetingen zijn slechts minimale richtlijnen. Per adoptie kijken we naar wat past bij het konijn.

Kleine konijnen (tot 4 kg) minimaal 150 x 60 x 60 cm met ren van 3+ m2
Grote konijnen (4+ kg) minimaal 200 x 80 x 80 cm met ren van 5+ m2
Wat mag een konijn eten?

De belangrijkste voeding voor een konijn is onbeperkt vers hooi en water. Daarnaast mag een konijn per dag ongeveer 20 gram per kg. lichaamsgewicht aanvullend konijnenvoer. Pellets of biks zijn hiervoor beter dan gemengd voer omdat dit selectief eetgedrag voorkomt. Verder mag een konijn diverse groenten en fruit eten. Fruit met mate. Geef liever geen sla en koolsoorten vanwege het risico op gasvorming.
Bij nieuwe groenten of voeding geldt: zoek eerst op of konijnen dit mogen hebben en laat het konijn er vervolgens met kleine beetjes rustig aan wennen.

(meer informatie over dit onderwerp volgt)

Onze konijnen

Waar komen jullie konijnen vandaan?

De meeste konijnen die in onze opvang terechtkomen zijn gedumpt en vervolgens gevonden door voorbijgangers, of door de dierenambulance gebracht. Ook worden er wel eens konijnen in de opvang geboren wanneer de moeder al drachtig is op het moment dat ze worden gevonden. Ten slotte komen er ook konijnen in onze opvang terecht nadat zij zijn afgestaan door de vorige verzorger.

Door de dierenambulance worden bij ons alle (tamme) konijnen gebracht die zijn gevonden in de gemeente Molenlanden, met uitzondering van de plaatsen Arkel, Giessenburg, Giessen Oudekerk, Hoogblokland, Hoornaar, Noordeloos en Schelluinen. De plaatsen waar wij wel gevonden konijnen uit opvangen zijn Bleskensgraaf, Brandwijk, Goudriaan, Groot-Ammers, Kinderdijk, Langerak, Molenaarsgraaf, Nieuw-Lekkerland, Ottoland, Oud-Alblas, Streefkerk en Wijngaarden inclusief bij deze plaatsen horende buurtschappen.

Welke konijnen hebben jullie momenteel in de opvang?

Kijk voor onze beschikbare konijnen op de te adopteren konijnen pagina.

Zodra een konijn in onze opvang terecht komt, of juist is geadopteerd, komt dit eerst op onze Facebook pagina te staan. Zo snel mogelijk wordt dit ook op deze site bijgewerkt.

Welke konijnen zijn al geadopteerd?

Om de konijnen te bekijken die de afgelopen jaren uit onze opvang zijn geadopteerd bezoek je de geadopteerde konijnen pagina.

Heeft u een andere vraag over de adoptie van onze konijnen die hier niet tussen staat?
Neem dan contact met ons op via: Facebook